اگر بدانید که عوض کردن رنگ لباس گارسون یا پیشخدمت، مشتری بیشتری جذب میکند، چهکار میکنید؟ مطمئناً سریع دستبهکار میشوید و چنین اقدامی را نوعی «سرمایهگذاری» میدانید. پوشش پرسنل رستوران که اصطلاح تخصصی آن کُد لباس یا دِرِس کُد (Dress Code) نام دارد، دقیقاً همین موضوع را نشان میدهد. نوع پوشش پرسنل، بخشی از برندینگ رستوران شماست و به بازاریابی و افزایش فروش کمک میکند. در این قسمت از مجله دیجیتالی مِنیو، به موضوع جذاب «لباس رستوران» میپردازیم!
یک رستوران خوب، فقط غذاهای خوشمزه ندارد. بلکه پرسنلش ظاهر جذابی دارند و هماهنگ با برند رستوران لباس میپوشند. رستورانی را در نظر بگیرید که پیشخدمت با تیشرت اسپرت و دمپایی لاانگشتی به استقبال مشتری میآید! احتمالاً مشتری قبل از اینکه منو را ببینید، از رستوران فرار میکند. پوشش پرسنل، اولین تاثیر را روی مشتری میگذارد. ضمناً همانطور که میدانید، اولین تاثیر، آخرین تاثیر است.
برای درک بهتر این موضوع، به ۸ دلیل اهمیت لباس رستوران نگاه کنید:
درست است که رستوران، مِزون لباس نیست. اما هر کدام از نیروی کار، کاراکتر خاصی دارد و باید با لباس مخصوص خودش مشغول کار شود. پیشخدمت، آشپز، باریستا و حتی مسئول صندوق، هرکدام وظیفهای دارند که لباسشان هم باید با آن هماهنگ باشد. نمیشود که سرآشپز با کتوشلوار رسمی سر گاز بایستد یا گارسون با پیشبند آشپزی، سفارش بگیرد!
هر بخشی لباس مخصوص به خود را دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
پیشخدمتها سفیران برند رستوران شما هستند. در نتیجه، لباس آنها باید شیک، تمیز و راحت باشد. استفاده از لباسهای فرم یکدست، حس نظم و اعتماد را به مشتری انتقال میدهد. حالا اگر رنگبندی آن با دکوراسیون رستوران همخوانی داشته باشد، دیگر یک شاهکار بصری خلق کردهاید!
لباس سفید و کلاسیک سرآشپز او نماد پاکیزگی و حرفهای بودن است. کمکآشپزها معمولاً رنگهای تیرهتر دارند تا لکههای غذا کمتر به چشم بیایند. البته اگر فیلمهای آشپزی را دیده باشید، میدانید که یک سرآشپز واقعی حتی با لباس سفید هم خالی از هرگونه لکه و کثیفی میماند!
باریستاها هنرمندان دنیای قهوه هستند و لباسشان هم باید همین را نشان دهد. پیشبند شیک چرمی یا پارچهای، به همراه یک تیشرت تیره، آنها را شبیه آرتیستهای کافیشاپی میکند. بنابراین، مشتریها در همان نگاه اول، عاشقشان میشوند. اگر میخواهید اسپرسوی خوشمزهتری بفروشید، لباس باریستا را دستکم نگیرید!
صندوق و بخش پذیرش، اولین و آخرین نقطه تماس مشتری با رستوران است. لباس صندوقدار باید رسمی، اما راحت باشد. پیراهنهای شیک با رنگهای خنثی و نام برند رستوران روی آن، ترکیبی ایدهآل میسازد. اگر صندوقدار یک لبخند گرم و یونیفرم مرتب داشته باشد، احتمال دارد که مشتری هنگام پرداخت، انعام بیشتری هم بدهد!
نیروهای نظافتی و خدماتی، قهرمانهای پشت صحنهاند و لباسشان هم باید نشاندهنده نقش کلیدیشان باشد. رنگهای تیره یا خنثی، به همراه پارچههای مقاوم و راحت، گزینههای مناسبی هستند. اگر لباسشان نیروهای نظافتی خیلی راحت یا غیررسمی است، زیاد جدی نگیرید! مهم تمیزی رستوران است.
انتخاب لباس رستوران تا حدودی شبیه به انتخاب لباس برای عروسی است! نه میتوانید خیلی رسمی و خشک باشید که حس یک مهمان اداری را به مشتری بدهید. نه آنقدر راحت باشید که انگار برای رفتن به خرید سر کوچه آماده شدهاید! لباس پرسنل باید متناسب با هویت رستوران، راحت، شیک و درعینحال کاربردی باشد.
به همین دلیل، پیش از طراحی یا انتخاب یونیفرم پرسنل، باید چند نکته را در نظر بگیرید:
اگر رستوران شما یک رستوران سنتی ایرانی است، منطقی است که گارسون با کتوکراوات جلوی مشتری ظاهر شود؟ یا برعکس، اگر یک رستوران مدرن دارید، آیا لباسهای طرحدار سنتی با آن همخوانی دارد؟ قطعاً نه! لباس پرسنل باید با حالوهوای رستوران هماهنگ باشد.
مثلاً در یک رستوران سنتی، گارسونها پیراهنهایی با طرحهای الهامگرفته از لباس محلی میپوشند. درحالیکه برای یک فستفود مدرن، لباسهای ساده و اسپرت با لوگوی برند انتخاب بهتری است.
هیچ گارسونی دوست که در یک لباس تنگ و ناراحت کار کند. لباس رستوران باید راحت باشد، چونکه پرسنل ساعتها در حال حرکت، سرویسدهی و فعالیت هستند. مثلاً فکر کنید که سرآشپز بخواهد با کتوشلوار سهتکه روی شعلههای گاز کار کند! یا گارسونی که با شلوار رسمی چسبان، بین میزها میچرخد و استرس پاره شدن لباسش را دارد! لباسهای انعطافپذیر، تنفسپذیر و سبک، بهترین انتخاب هستند. مثلاً برای رستورانهای فضای باز در تابستان، لباسهای نخی و خنک بهترین گزینهاند.
رنگ لباس، مستقیم روی احساسات مشتری تاثیر میگذارد. رنگ قرمز، اشتها را تحریک میکند و در بسیاری از فستفودها استفاده میشود. رنگ آبی، حس آرامش میدهد؛ اما چون اشتها را کم میکند، برای لباس گارسون در رستورانهای سنتی یا لوکس چندان مناسب نیست.
بنابراین، اگر میخواهید مشتریها به نظافت پرسنل توجه کنند، رنگهای روشن مثل سفید انتخاب خوبی است. اما اگر نمیخواهید هر لکه کوچکی روی لباس آشپز به چشم بیاید، رنگهای تیرهتر مثل مشکی یا سرمهای را امتحان کنید. برای مثال، در یک کافه هنری با سبک بوهو، لباسهای رنگی و پاستلی حس خلاقیت و صمیمیت بیشتری میدهند.
پوشش پرسنل، یکی از بهترین ابزارهای تبلیغاتی است! اگر لوگوی شما روی یونیفرم کارکنان چاپ شود، مشتریها ناخودآگاه برند شما را بهخاطر میسپارند. این کار هم باعث شناسایی بهتر برند شما میشود و هم پرسنل را هم حرفهایتر نشان میدهد.
تصور کنید وارد یک فودکورت شدهاید و تمام کارکنان یک رستوران، تیشرتهایی با لوگوی یکدست پوشیدهاند. احتمالاً راحتتر اعتماد میکنید و سفارش میدهید. همین ترفند را برندهای بزرگ مثل مکدونالد یا استارباکس سالهاست که استفاده میکنند! در ایران هم بعضی کافهها با چاپ لوگوی خود روی پیشبند باریستاها، حس برندینگ قویتری ایجاد کردهاند.
وقتی مشتری وارد رستوران شما میشود، اولین چیزی که میبیند، محیط، دکوراسیون و البته پوشش پرسنل است. اگر همه این بخشها در یک راستا باشند، برندتان حرفهایتر و ماندگارتر به نظر میرسد. اما این هماهنگی فقط محدود به پوشش پرسنل نیست. تمام بخشهای رستوران باید با هویت برند همراستا باشند: از طراحی منو گرفته تا نوع موسیقی پخششده و حتی نحوه برخورد پرسنل.
مثلاً اگر شما یک کافه مدرن و مینیمال دارید، منوی دیجیتال با طراحی ساده و شیک، بهترین گزینه برای همخوانی با برند شماست. با این استراتژی، یک هماهنگی حرفهای به وجود میآید و رستورانتان را جذابتر نشان میدهد. ما در مجموعه م نیو به شما کمک میکنیم که منوی دیجیتال هوشمند، جذاب و حرفهای داشته باشید. منوهای طراحیشده توسط ما با هویت برندتان همخوانی دارند و مشتری را بیشتر درگیر میکنند. برای دریافت مشاوره تخصصی و طراحی منوی دیجیتال همین امروز با ما تماس بگیرید!
درصد مطالعه مقاله